E M D R

Waarschijnlijk ben je op zoek naar een EMDR-therapeut of zoek je informatie over wat EMDR-therapie inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.
Als je in een situatie verkeert waar jij je niet meer tegen opgewassen voelt, kan EMDR-therapie iets voor je betekenen. Dit kunnen allerlei situaties zijn; zoals je depressief voelen, burn-out zijn, moeite met je kinderloosheid hebben, relatieproblemen ervaren, of je hebt allerlei boze, verdrietige, of angstige gevoelens en je vraagt je af wat er aan de hand is. Ook dan kan EMDR-therapie iets voor je betekenen. 

Wanneer je met vragen rondloopt over belangrijke thema‚Äôs in je leven, kun je deze ook in dialoog met mij onderzoeken. Vragen die zich iedere keer weer opdringen en om een antwoord en afronding vragen. We zullen dan samen onderzoeken of EMDR-therapie de juiste vorm van therapie is of dat we toch ervoor kiezen om een andere weg te bewandelen.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tijdens het maken van oogbewegingen haal je herinneringen op aan de nare gebeurtenis. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment. 


Tijdens de EMDR-behandeling denk je terug aan de gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd volg je met je ogen de hand van de psycholoog die naar links en rechts beweegt, of richt je je aandacht op klikjes die je via een koptelefoon hoort. Hierdoor worden gedachten, beelden en gevoelens die te maken hebben met de gebeurtenis opgeroepen. Er ontstaat een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel.

Na de behandeling
Het kan gebeuren dat je daags na de behandeling wat emotioneel bent, hoofdpijn hebt of dat er gedachten en beelden die te maken hebben met de gebeurtenis naar boven komen. Dit is heel normaal en duurt meestal niet langer dan enkele dagen.